Drar din hund på promenaden?

När man skaffar hund så vill man kunna ta lugna och fina promenader. Att gå där och strosa och låta hunden lukta och undersöka i sin egen takt är vad de flesta av oss tänker när man pratar om hundpromenader. Men så finns det de där hundarna som är starka som uroxar, som drar i kopplet som om det in fanns en morgondag! Det är jobbigt och promenaderna blir inte alls den avkoppling som det är tänkt att det ska vara. Du blir stressad, hunden blir stressad och folk du möter kan bli både arga och rädda. Men hur gör man för att få hunden att sluta dra? 

Träning, träning, träning - och lite hjälp!

Hundar har inte inbyggt i sitt DNA att gå i koppel. Deras naturliga vilja är att gå lösa och få undersöka världen på sina villkor. Därför måste vi träna våra djur från det att de är små. Här får du lite tips för hur du kan tänka:

  • Låt kopplet bli en vän - Ryck aldrig i kopplet när hunden är valp. Låt kopplet vara en symbol för den roliga promenaden. Börjar valpen att försöka dra framåt längre än kopplet räcker så stanna. Stå still tills valpen kommer till dig. Upprepa vid behov - 100 gånger om det är så! 
  • Använd sele - En antidragsele, som du kan läsa mer om på Husdjursrevyn.se, gör att hunden får en friare känsla och viljan att dra minskar. Om din hund inte svarar på att stanna och vänta, testa en sele. 

Om det fortfarande är ett stort problem med att din hund drar på promenader. Besök en brukshundsklubb där det finns professionella tränare som kan hjälpa dig och din hund. Promenader ska ju vara skoj, inte en kamp! 

15 Aug 2023