Lyckas med din lavendelodling

Drömmer du om att ha ett eget vackert lavendelfält? Då ska du ge dig på att odla det! Du som bara vill ha produkter med lavendel och även oliver, du kan hitta mycket att köpa på nätet. Lavendel växer vilt, ofta i medelhavsområdet. Du kan dock skapa naturliga förutsättningar även i Sverige för din lavendel.  Det finns flera arter men bara Lavandula angustifolia är härdig i Sverige. 

Lavendel tycker om sol och det vill de ha mycket av. Det är ett måste för att de ska kunna utveckla sina eteriska oljor. Det får inte bli för blött, då kan det ruttna. Så plantera dem i väldränerat läge. I naturen föredrar lavendel kalkrika jordar, och därför bör man undvika sura jordar, men man måste inte blanda in kalk i pH-neutral vanlig planteringsjord för att de ska frodas.

Använd din lavendel

Du kan plocka och torka lavendelns blommor. Dels kan du lägga dem i påsar för att ha i garderob med mera. Sedan går det även att baka med dem, göra lavendelsocker, göra te samt även göra tvålar med dem. 

Att göra egen lavendelhonung är lätt. Du behöver:

  • 250 gram honung
  • 1 msk torkade eller färska lavendelblommor

Häll honungen och blommorna i en kastrull. Värm mixen försiktigt i 10 minuter. Den får absolut inte koka. Häll upp i en ren och lufttät burk. Lavendelhonung förvaras i rumstemperatur och är god i te, till yoghurt eller på getost.

2 Mar 2022