Ta med hunden ut och jaga

Är det möjligen så att du har en egen hund? Beroende på ras, så kanske du till och kan ha den med ut när dui ska jaga. Om det är så att du har en ras som är en utpräglad jakthund är det en självklarhet att utveckla hundens jaktegenskaper. Idag är det faktiskt så att en av de mest populära raserna är just jakthund. 

Jakthundar har olika styrkor och uppgifter under jakten. En del hundar är apportörer som hittar och bär hem skjutna fåglar och småvilt, andra är grythundar och jagar upp djuren från sina gryt. Det finns även jakthundar som är drivande och ställande och spårar upp viltet och får sedan djuret att stanna på platsen så att jägaren kan skjuta det. Du som vill jaga med hund måste ha jägarexamen. Sedan är det bra med jaktgevär, kikarsikte, samt annan utrustning som till exempel avståndsmätare. Sedan måste du även träna hunden för jakt. 

Du som inte vill jaga

Även om det är så att du äger en jakthund så måste du inte ta med dig kikarsikten och jaktgevär och gå ut och jaga. Men du bör vara medveten om att din hund måste aktiveras en hel del på andra sätt då. Sedan kommer hundens jaktinstinkter ändå att finnas där. Den vill jaga helt enkelt. Det går att låna ut hunden till en jägare, om du inte vill jaga på egen hand. Eller så hittar du en aktivitet som passar er båda att göra istället. 

20 Jul 2020